Kanári-szigetek - Mallorca


A kezdetek:

A fele csapat már március 8.-án, péntek hajnalban elindult, és hagytunk magunknak egy napot, ami nem túl sok, hogy kicsit szétnézzünk Gran Canaria-n. Annyira volt elég az időnk, hogy este mászkáltunk kicsit Las Palmasban, a fővárosban. Vacsoráztunk, felkészülve hogy a hajózás első napjaiban kicsit szegényesebb lesz az étkezés.

Másnap pedig bérelt autóval átvágtunk a sziget lényegesen zöldebb közepén, és útközben megnéztünk pár várost, felmentünk a sziget csúcsára egy természetvédelmi területre, majd lementünk a déli kikötőhöz Maspalomasba. Délután még meg tudtuk nézni a homokdűnéket, majd vacsora és alvás.

Arucas

Teror

kaktusz szüret

Pico de las Nieves

homokdűnék Maspalomasnál

nem csak jól néz ki, finom is

Vasárnap délelőtt bevásároltunk az előttünk álló útra, mert Madeira felé 3-5 napig nem lesz rá alkalom. Ezután átvettük a hajót, és bepakoltunk. Majd még egy vacsora a parton, és alvás most már a hajón.

Kanári-szigetek - Madeira (március 11-14):

Reggel szép napsütésben, 25 csomós ÉK szélben, a sziget védelmében elindultunk motorozva, mert a sziget annyira kitakarta a szelet, hogy egyáltalán nem kaptunk belőle.

Bezzeg ahogy kiléptünk a sziget takarásából, megkaptuk a 25 csomót, sőt pöffökben a 30-at is, és mellé 3 méteres hullámokat. Jó kis tűzkeresztség volt a csapatnak. Volt aki jobban viselte, volt ki kevésbé, de mindenki kitartott. Azért az egész napos negyedszelezés végén, mivel Tenerife északi csücske adta magát az orrunk előtt, úgy döntöttünk hogy ráfér a csapatra a pihenés, első napra ennyi szoktatás elég volt, hosszú még az út előttünk. Kikötöttünk.

Egy nagy alvás után, másnap frissen folytattuk utunkat, immár enyhe szembeszélben, motorozva Madeira felé. Nem sokkal azután, hogy elhagytuk Tenerife északi csücskét, végre megkaptuk a jó irányú ÉK 17-20 csomós szelünket, ami kisebb-nagyobb szünetekkel egy élvezetes utat biztosított Madeiráig, most már kellemes méretűre csökkent hullámzásban. Az első nap után mindannyian úgy éreztük, megérdemeltük ezt a pár nap laza vitorlázást.

biztos kezekben a kormány

Madeira (március 15-16):

Madeirára végül kicsivel éjfél után érkeztünk meg. Akkor nem köthettünk be a kikötőbe, így az előtte levő bójára álltunk, és majd délután álltunk be, rákötve egy régi fahajóra.

Fürdés, mosás, reggeli után gyorsan megbeszéltünk a vitorla varróval egy kis szakadás javítását a genoánkon, ami eleve gyenge volt már az uv csík alatt, de az első napi megpróbáltatás még jobban kikezdte.

Ezek után a nyakunkba vettük a várost. Mivel nem volt sok időnk, a szél előrejelzés alapján tartalékolni kellett a napokat a Gibraltári szakaszra, csak ízelítőt kaphattunk Funchalból, Madeira fővárosából. Az egyik csapat a felvonót, és a hegytetőt választotta, a másik a piacot, templomokat, barangolást a hangulatos kis utcákon.

Funchalra lehet elég két nap, de Madeira túraösvényeire érdemes rászánni 1-2 hetet. A túrázók paradicsoma ez a kis sziget. Nekünk most csak Funchalra jutott időnk, majd este kerestünk egy helyiek által látogatott éttermet, hogy egy gasztronómiai élménnyel is gazdagabbak legyünk abból a kínálatból, amit ez a gyönyörű kis sziget nyújtani tud.

Másnap kiegészítettük a megfogyatkozott étel készletet, kis mászkálás még a városban, felkészítettük a hajót, majd délután ötkor elindultunk Gibraltár felé.

Funchal, Madeira fővárosa

Funchal piac

Funchal kikötő

bevásároltunk, csak a szállításon kellett kicsit ötletelni :)

SY Carmen

irány Gibraltár, viszlát Madeira

Madeira - Gibraltár (március 16-21), ami végül Marokkó lett:

Hamarosan folytatjuk a történetet, amiből megtudhatod, hogy mi vezetett oda, hogy végül Marokkót is útba ejtettük. Ha értesítést akarsz kapni a folytatásról, nem kell mást tenned, mint jobbra lent like-olni az oldalunkat ...

Legközelebbi túráink:newsletter
ugrás az oldal tetejére